Zaadbalkanker
Zaadbalkanker is een kwaadaardige tumor in de zaadbal. De zaadbal wordt ook wel teelbal of testis genoemd. Andere namen voor deze aandoening zijn teelbalkanker of testiscarcinoom. Hoewel zaadbalkanker relatief zeldzaam is, komt het vooral voor bij jongere mannen tussen de 15 en 45 jaar. Gelukkig is de ziekte vaak goed te behandelen, zeker als we deze in een vroeg stadium ontdekken.
Hoe ontdekt de arts zaadbalkanker?
Wanneer een man een zwelling of knobbel in de zaadbal voelt, voert de arts meestal een echo uit. Als de beelden een tumor laten zien, volgt direct een operatie. De uroloog verwijdert dan de zaadbal via de lies. Zo stellen we met zekerheid vast of het om zaadbalkanker gaat. Tegelijkertijd is dit de eerste stap in de behandeling.
Na de operatie:
- bepaalt het laboratorium de bloedwaarden;
- maken we aanvullende CT-scans voor een volledig beeld.
Alle urologen van Urologie Zuid Friesland voeren deze operatie uit en begeleiden het eerste onderzoekstraject persoonlijk.
Samen werken aan het behandelplan
Na de operatie bespreken specialisten uit verschillende ziekenhuizen elke patiënt in een multidisciplinair overleg. Dit team bestaat uit:
- urologen van de vier Friese ziekenhuizen,
- specialisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG),
- radiotherapeuten,
- oncologen en
- verpleegkundig specialisten.
Op basis van de uitslagen van de operatie en de onderzoeken stellen zij samen een behandeladvies op. Daarbij volgen zij de landelijke richtlijnen. Zo ontvangt elke patiënt een voorstel dat past bij zijn persoonlijke situatie.
Vervolgbehandeling en controle in Heerenveen
In de meeste gevallen bestaat de vervolgbehandeling uit regelmatige controles. Deze controles bestaan uit bloedonderzoek en CT-scans. We voeren dit traject uit in Frisius MC Heerenveen. Hier begeleiden uroloog drs. D. Rijksen en physician assistant mw. N. Stellingwerff deze patiënten. Beiden hebben zich gespecialiseerd in zaadbalkanker. Doordat we deze zorg concentreren in Heerenveen, bieden we hoge kwaliteit en persoonlijke begeleiding. Wij zorgen er bovendien voor dat patiënten tijdens het hele traject zoveel mogelijk vertrouwde gezichten zien.
Wat als aanvullende behandeling nodig is?
Soms is chemotherapie of bestraling nodig. In die gevallen:
- verzorgen internist-oncologen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de chemotherapie;
- vindt bestraling plaats bij het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) in Leeuwarden.
Wij blijven ook tijdens deze vervolgbehandeling betrokken. Dankzij de goede samenwerking met onze partners kunnen wij u altijd de best mogelijke zorg bieden.
Wacht niet met hulp zoeken
Een zwelling of verandering aan de zaadbal is een belangrijk signaal. Hoe eerder we zaadbalkanker ontdekken, hoe beter de vooruitzichten. Neem dus bij klachten direct contact op met uw huisarts. Deze kan u, indien nodig, verwijzen naar een van onze klinieken voor verder onderzoek en behandeling.
U staat er niet alleen voor – we helpen u stap voor stap verder.