Plasklachten bij de man

Plasklachten, ook wel mictieklachten genoemd, komen veel voor bij mannen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak maken mannen zich zorgen over prostaatkanker, maar gelukkig blijkt dat meestal onnodig. In de meeste gevallen kunnen we de klachten goed verhelpen.

Wat veroorzaakt plasklachten?

Vaak ontstaan plasklachten door een vergrote prostaat, ook wel goedaardige prostaatvergroting (BPH) genoemd. De prostaat ligt rond de plasbuis en kan bij groei de doorgang vernauwen, waardoor het plassen moeizamer verloopt. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting. Soms ontdekken we echter prostaatkanker. Daarom onderzoekt de uroloog hoe groot de prostaat is, hoeveel druk deze op de plasbuis uitoefent en of er aanwijzingen zijn voor kwaadaardige cellen.

Bij een goedaardige vergroting verlichten medicijnen vaak de klachten. Als medicijnen onvoldoende helpen, adviseert de uroloog soms een operatie om het overtollige prostaatweefsel te verwijderen.

Behandelopties bij goedaardige prostaatvergroting

UroLift

Voor sommige mannen met een matige prostaatvergroting biedt de UroLift-behandeling een goede optie. Hierbij plaatst de uroloog kleine implantaten die de prostaat openhouden zonder weefsel te verwijderen. Dankzij deze methode verloopt het herstel snel en blijft de seksuele functie meestal behouden. De Urolift-behandeling vindt plaats Frisius MC Heerenveen.

TUR-prostaat

De klassieke behandeling is de TUR-prostaat (transurethrale resectie van de prostaat). Hierbij haalt de uroloog het overtollige prostaatweefsel via de plasbuis weg. Alle klinieken binnen onze vakgroep voeren deze ingreep uit.

HoLEP

Een moderne methode is de HoLEP (Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat). Met behulp van een laser verwijdert de uroloog het vergrote prostaatweefsel volledig via de plasbuis. Hierdoor ervaren patiënten doorgaans sneller herstel en een kortere opnameduur dan bij een klassieke TUR-prostaat. Bovendien laat de uroloog het verwijderde weefsel altijd onderzoeken door de patholoog. Drs. D. Rijksen voert deze behandeling uit in Frisius MC Heerenveen.

Geen open prostaatoperaties meer

Dankzij de komst van HoLEP en Urolift kiezen we niet langer voor open prostaatoperaties (zoals adenoomenucleatie volgens Millin of Hryntschak). Daardoor herstellen patiënten sneller en ervaren zij minder belasting.

Vernauwing van de plasbuis als oorzaak van plasklachten

Soms veroorzaken vernauwingen in de plasbuis plasklachten, ook wel urethrastricturen genoemd. In veel gevallen verhelpen we dit probleem met een eenvoudige ingreep. De uroloog voert dan een operatie volgens Sachse uit en maakt via de plasbuis een kleine insnijding op de vernauwde plek. Deze behandeling bieden we aan in alle klinieken.

Wanneer de vernauwing terugkeert, verwijdert de uroloog het vernauwde deel van de plasbuis en hecht hij de uiteinden weer aan elkaar. Soms gebruikt de uroloog een stukje wangslijmvlies om de plasbuis te herstellen. Deze operatie vindt plaats in Antonius Sneek en wordt uitgevoerd door dr. E. Barten.

Ernstigere vormen van plasklachten: overloopblaas en urineretentie

Bij ernstige obstructie raakt de blaas soms overvol en gaat deze overlopen. Dit leidt tot frequent plassen of incontinentie. In sommige gevallen lukt plassen helemaal niet meer; dit heet urineretentie.

In deze situaties brengt de arts eerst een katheter in om de blaas te ontlasten. Vervolgens onderzoekt de uroloog de oorzaak en stelt hij een behandelplan op. Soms volstaat medicatie. In andere gevallen is een ingreep aan de prostaat of plasbuis noodzakelijk. Wanneer de blaas blijvende schade heeft, kan zelfkatheterisatie of een permanente katheter (via de penis of buik) een oplossing bieden.

Uw keuze, samen met de uroloog

Welke behandeling het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Daarom bespreekt uw uroloog graag de mogelijkheden met u. Bovendien kunt u zich goed voorbereiden met de BPH-keuzehulp op deze website. Na het invullen kunt u het verslag uitprinten en meenemen naar het spreekuur. Zo maken we samen een weloverwogen keuze voor uw behandeling.