Plasklachten bij de vrouw / incontinentie
Ongewild urineverlies – ook wel incontinentie genoemd – komt veel voor. Vooral vrouwen hebben er last van, maar ook mannen, kinderen en ouderen kunnen ermee te maken krijgen. Veel mensen denken dat het erbij hoort of durven er niet over te praten uit schaamte. Toch is het belangrijk om klachten te bespreken. Incontinentie beperkt de vrijheid in het dagelijks leven, maar is gelukkig vaak goed te behandelen.
Wat is de oorzaak van incontinentie?
Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen. De behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst van de klachten. Mogelijke behandelingen zijn:
- Leefstijladviezen
- Bekkenbodemfysiotherapie
- Medicatie
- Een operatie
Ook kan een incontinentieverpleegkundige u helpen met het kiezen van geschikt opvangmateriaal. Wanneer nodig werken we samen met gynaecologen en gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten om u zo goed mogelijk te helpen.
Wat kunt u doen?
Als u last heeft van ongewild urineverlies, bespreek dit dan met uw huisarts. Die kan u – indien nodig – doorverwijzen naar een van onze urologen. Samen kijken we naar een passende oplossing.
Overactieve blaas: wat zijn de mogelijkheden?
Een overactieve blaas is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen:
- Bekkenfysiotherapie
- Medicatie
- PTNS (percutane tibiale zenuwstimulatie) – beschikbaar in Heerenveen en Sneek
- Botoxinjecties in de blaas – mogelijk op alle drie onze locaties
Deze behandelingen zorgen ervoor dat de blaas rustiger wordt, waardoor u minder vaak aandrang of urineverlies ervaart.
Terugkerende blaasontstekingen
Veel vrouwen krijgen regelmatig een blaasontsteking. Wanneer dit vaak terugkomt, kan dit veel hinder geven. In dat geval is het verstandig om te onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is. Uw huisarts kan u verwijzen naar de uroloog voor verder onderzoek en behandeling.
U staat er niet alleen voor – onze teams helpen u graag verder.