Aandoeningen aan penis en balzak
Voor klachten aan de penis of balzak kunt u terecht op onze locaties in Sneek, Heerenveen en Drachten. Onze urologen helpen u snel en deskundig.
Voorhuidproblemen en ingrepen aan de penis
Een veelvoorkomende klacht is een vernauwde voorhuid. In eerste instantie proberen we dit te behandelen met een speciale crème. Als dit niet voldoende helpt, kan een kleine ingreep nodig zijn, zoals:
- Een besnijdenis (circumcisie)
- Een verruimingsoperatie (preputiumplastiek)
- Het verlengen van een te kort toompje
- Het verwijderen van een wrat of tumor aan de penis
Deze ingrepen voeren we uit op de behandelkamer onder lokale verdoving, of in de operatiekamer met een ruggenprik of narcose.
Kromstand van de penis (ziekte van Peyronie)
Bij de ziekte van Peyronie ontstaat een kromming van de penis bij erectie. Dit kan pijnlijk zijn en geslachtsgemeenschap moeilijk of onmogelijk maken. Vaak is er ook een harde streng voelbaar in de slappe penis. Veel mannen vinden het lastig om hiermee naar een arts te gaan, maar behandeling is goed mogelijk. Met een operatie kunnen we de penis weer (bijna) recht maken. Vraag uw huisarts om een verwijzing als u hier last van heeft.
Erectieproblemen (impotentie)
Bij een erectiestoornis lukt het niet goed om een stijve penis te krijgen of te houden. Dit heeft niets te maken met mannelijkheid of vruchtbaarheid. Sinds de komst van middelen als Viagra is het onderwerp beter bespreekbaar geworden. Erectieproblemen komen veel voor en zijn goed te behandelen. Uw uroloog kan u verschillende behandelmogelijkheden bieden. Vraag uw huisarts om een verwijzing.
Aandoeningen aan balzak en zaadballen
Onze urologen behandelen ook klachten aan de balzak (scrotum) en de zaadballen (testikels). Denk aan:
- Zwellingen door een bijbalcyste (spermatocele), waterbreuk (hydrocele) of spatader (varicocele)
- Een zaadbaltumor
- Een draaiing van de zaadbal (torsio testis)
- Ontstekingen van de zaadbal of bijbal (orchitis of epididymitis)
Niet ingedaalde zaadbal bij kinderen
Bij jonge kinderen met een niet ingedaalde zaadbal kan de uroloog deze operatief in de balzak brengen. Het is belangrijk dat dit rond de leeftijd van 1 jaar gebeurt om schade aan de zaadbal te voorkomen en de vruchtbaarheid te behouden.
Vruchtbaarheidsonderzoek bij kinderwens
Als u en uw partner een kinderwens hebben, maar er na een jaar nog geen zwangerschap is ontstaan, kan een vruchtbaarheidsonderzoek helpen. De uroloog onderzoekt de man, de gynaecoloog onderzoekt de vrouw. Zo nodig starten we samen een behandeltraject.
Hypospadie (plasbuisafwijking)
Hypospadie is een aangeboren afwijking waarbij de plasbuis niet uitmondt op de top van de penis. Correctie van hypospadie is mogelijk in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Deze ingreep wordt uitgevoerd door dr. E.J. Barten.