Urotheelkanker van de hoge urinewegen
De binnenbekleding van de urinewegen – de plasbuis, blaas, urineleider en het nierbekken – bestaat uit slijmvlies. Dit slijmvlies heet urotheel. Als hierin kanker ontstaat, spreken we van urotheelkanker. Urotheelkanker van de hoge urinewegen betreft de urineleider en het nierbekken. Dit is iets anders dan nierkanker, dat ontstaat in het nierweefsel zelf. De behandeling is dan ook anders.
Hoe herkent u urotheelkanker van de hoge urinewegen?
Deze vorm van kanker komt weinig voor. Het meest voorkomende symptoom is bloed in de urine, soms samen met pijn in de zij. Wanneer u dit opmerkt, is het belangrijk snel een arts te raadplegen.
Onderzoek en diagnose
Alle urologen van Urologie Zuid Friesland kunnen de diagnose urotheelkanker stellen en het aanvullende onderzoek aanvragen. Binnen ons team werken verschillende specialisten aan de juiste behandeling voor elke patiënt.
Behandelmogelijkheden
1. Kleine tumor – behandeling met laser
Als het om een kleine tumor gaat, kan deze via de plasbuis worden weggebrand met een laser. Deze behandeling vindt plaats:
- in Drachten door dr. T. Müller
- in Heerenveen door drs. D. Rijksen
2. Grote of uitgebreide tumor – verwijderen van nier en urineleider
Bij grotere tumoren is het nodig om de hele nier samen met de urineleider tot aan de blaas te verwijderen. Deze operatie:
- vindt plaats in Drachten
- duurt gemiddeld 3 uur
- gebeurt onder algehele narcose
- gebeurt vrijwel altijd via een kijkoperatie (laparoscopie)
- heeft een opnameduur van 4 tot 5 dagen
- kent een hersteltijd van gemiddeld 4 tot 6 weken
3. Niersparende operatie bij tumoren in de urineleider
Als de kanker alleen in een deel van de urineleider zit, proberen we de nier te sparen. In dat geval wordt alleen het zieke deel van de urineleider verwijderd. Soms is het nodig een stukje blaas te gebruiken om de aansluiting op de urineleider mogelijk te maken. Dit heet een Boari flap.
Deze ingreep vindt plaats in Sneek.
Wat als de kanker niet meer te opereren is?
Als de urotheelkanker is uitgezaaid of niet meer operatief te behandelen is, wordt de zorg overgedragen aan de internist-oncoloog. Deze bespreekt de mogelijkheden van chemotherapie om de ziekte zo goed mogelijk af te remmen.
Samen zorgen we voor de beste aanpak
Urotheelkanker van de hoge urinewegen kent verschillende vormen en behandelingen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen onze urologen en oncologen krijgt u altijd de zorg die bij uw situatie past.
Heeft u bloed in de urine of pijn in de zij? Vraag uw huisarts dan om een verwijzing naar een van onze klinieken. U kunt rekenen op deskundige zorg, duidelijke uitleg en persoonlijke begeleiding.