Blaaskanker

Blaaskanker komt in Nederland bij ongeveer 6.500 mensen per jaar voor. Het treft vaker mannen dan vrouwen. In 70% van de gevallen blijft de tumor oppervlakkig, maar in 30% groeit hij in de spierlaag van de blaas en kan dan uitzaaien.

Wat zijn de klachten?

Het meest voorkomende symptoom is bloed in de urine (hematurie). Soms zijn er ook plasklachten of blaaspijn. Oorzaken zijn onder andere roken, langdurige blootstelling aan bepaalde stoffen (zoals in de rubber- en verfindustrie), chronische blaasinfecties of eerdere behandelingen met chemotherapie of bestraling.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij bloed in de urine doet de uroloog meestal een blaaskijkonderzoek (cystoscopie) en een CT-scan van de nieren en urinewegen. Een cystoscopie duurt enkele minuten en vindt plaats op de polikliniek. Via de plasbuis bekijkt de uroloog de binnenkant van de blaas. Het onderzoek is wat gevoelig, maar meestal niet pijnlijk. U kunt meekijken op het scherm en u krijgt direct de uitslag.

Behandeling van blaaskanker

Als er een tumor in de blaas zit, haalt de uroloog die via een kijkoperatie weg (TUR-B). Deze ingreep gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. Het verwijderde weefsel wordt onderzocht door de patholoog. De uitslag volgt enkele dagen later op de polikliniek.

Soms is alleen deze ingreep voldoende. In andere gevallen zijn aanvullende blaasspoelingen nodig. Groeit de tumor in de spierlaag van de blaas, dan is een intensievere behandeling nodig.

Spierinvasieve blaaskanker

Als de tumor in de spier groeit, onderzoekt de arts of er uitzaaiingen zijn via een CT-scan van longen en buik. Als er geen uitzaaiingen zijn, kan de blaas worden verwijderd (cystectomie). Bij mannen haalt de uroloog vaak ook de prostaat weg, bij vrouwen meestal de baarmoeder. Ook worden lymfeklieren in het bekken verwijderd.

Soms krijgt u vooraf chemotherapie om de kans op genezing te vergroten. Een alternatief is bestraling met of zonder chemotherapie, al is deze behandeling meestal minder effectief.

Leven zonder blaas

Na een blaasverwijdering maakt de uroloog een nieuwe manier om urine af te voeren:

  • Een stoma met een stukje darm (Bricker)
  • Een nieuwe blaas (neoblaas), gemaakt van darm, waarmee u zelf kunt plassen zonder stoma

Uw uroloog bespreekt de mogelijkheden met u. U kunt ook kijken op www.stomaofneoblaas.nl.

Waar worden de behandelingen uitgevoerd?

  • Blaaskijkoperaties vinden plaats in Drachten, Heerenveen en Sneek. Alle urologen binnen UZF voeren deze ingrepen uit.
  • Blaasverwijderingen vinden plaats in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ook patiënten uit Frisius MC Leeuwarden worden hier behandeld. Dr. Barten, drs. Koolenbrander en drs. Nellensteijn voeren deze operatie ruim 50 keer per jaar uit. Zij en het ondersteunde team hebben ruime ervaring met deze complexe ingreep.

Als de kanker is uitgezaaid

Bij uitgezaaide blaaskanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Toch zijn er behandelingen die het leven kunnen verlengen of klachten kunnen verminderen. We werken nauw samen met internist-oncologen voor chemotherapie en immunotherapie.

U staat er niet alleen voor – wij begeleiden u stap voor stap.